Hakvoort Kunstlicht

Lux vs Lumen

Wat is de betekenis van lux en lumen?

Lux en lumen zijn beide termen uit de natuurkunde die iets zeggen over de intensiteit van licht, dus de hoeveelheid licht die wordt uitgestraald.

Lumen meet de totale hoeveelheid licht die een lichtbron uitstraalt, ongeacht waar het licht naartoe gaat.

Lux, wat ‘licht’ betekent in het Latijn, geeft aan hoeveel licht er op een specifiek oppervlak valt. Het staat gelijk aan één lumen per vierkante meter (lux = lumen/m2). Lux is dus cruciaal om te bepalen hoe helder het licht daadwerkelijk is op een bepaalde plek.

Hoe zijn lux en lumen ontstaan?

De oorsprong van lux en lumen gaat terug tot de ontwikkeling van de candela, een maat voor de lichtsterkte van een kaars. Candela was de eerste gestandaardiseerde eenheid voor lichtsterkte, lang voordat elektriciteit werd gebruikt. Vanuit candela werd lumen afgeleid als een maat voor de totale hoeveelheid zichtbaar licht in een bundel.

Wat is het verschil tussen lux en lumen?

Lumen wordt vaak gebruikt om de lichtsterkte van verschillende lichtbronnen te vergelijken. Lux vertelt ons hoe effectief het licht is op een specifieke plek.

Bijvoorbeeld een lamp met een bron van 100 lumen, en deze schijnt op een bureau:
Dan heeft deze lamp op een bureauplek van 1 vierkante meter (m2) een verlichtingssterkte
van 100 Lux. Maar op een bureauplek van 10 vierkante meter (m2) heeft diezelfde lamp een verlichtingssterkte van 10 lux.

Illustratie van een bureau en een stoel onder een lichtbron met het opschrift 'Bron'. De lichtbundel heeft het opschrift 'Lumen' en een gedeelte op het bureau is voorzien van het opschrift 'Lux' met het onderschrift 'Aantal lumen per oppervlak'. Rechtsboven staat een logo van HAK4T Hakvoort kunstlicht.

Hoeveel lux is een lumen?

Lux staat gelijk aan één lumen per vierkante meter (lux = lumen/m2). Lux is dus cruciaal om te bepalen hoe helder het licht daadwerkelijk is op een bepaalde oppervlakte.

Waarom gebruiken we lux?

Lux is gebaseerd op de gevoeligheid van het menselijk oog voor verschillende golflengten van licht, wat betekent dat het een goede maat is voor hoeveel licht mensen daadwerkelijk waarnemen. Dit is essentieel voor toepassingen zoals het beoordelen van verlichting in werkruimtes, scholen, openbare ruimtes en woningen, waar voldoende verlichting belangrijk is voor veiligheid en productiviteit. Lux biedt een manier om lichtniveaus te meten, daardoor kunnen wij dus de verlichting in verschillende situaties en omgevingen gemakkelijk vergelijken.

De meest betrouwbare waarde voor het bepalen van de lichtintensiteit is lux. Hier een paar algemene luxwaarden:

Situatie Lux
Zonlicht
100.000
Daglicht
15.000
Bewolkte dag
1.000
Donkere dag
100
Volle maan
0,1

Hoeveel lux heb ik nodig?

Hoeveel lux je nodig hebt, hangt af van de activiteit en de omgeving waarin je werkt of verblijft.

De Europese Unie heeft voor diverse binnenverlichtingsomgevingen een norm gesteld, dit is de NEN-norm (Nederlands Normalisatie-Instituut) wij hebben voor de meest voorkomende omgevingen de NEN-norm op een rij gezet.

Kantoorpanden Lux
Werkplek
500
Vergaderruimte
500
Gang
100
Receptie
300
Archief
200
Kantine
200
Scholen Lux
Gymnastieklokaal
375
Klaslokaal
300
Collegezaal
500
Praktijklokaal
750
Toilet
100
Tekenlokaal
800
Bedrijfshallen Lux
Magazijn
100
Expeditie
300
Metaalbewerking
300
Gangpad
150
Assemblage
300
Laboratorium
500
Sportaccommodaties Lux
Gymzaal
300
Sporthal
500
Fitness ruimte
200
Zwembad
300
Kleedkamer
150
Vechtsport ruimte
200

Wat zijn de voordelen van LED-verlichting in vergelijking met gloeilampen

Gloeilampen mogen tegenwoordig niet meer verkocht worden. Ze produceren meer warmte dan licht, wat resulteert in een lage lichtopbrengst per watt energie die ze gebruiken. Dit maakt gloeilampen energetisch erg inefficiënt, aangezien veel van de energie verloren gaat.

In tegenstelling tot gloeilampen zijn LED lampen zeer efficiënt. Ze kunnen veel licht produceren met een veel lager energieverbruik. LEDs hebben een veel langere levensduur en zijn robuuster, waardoor ze minder vaak vervangen hoeven te worden. Bovendien kunnen LED lampen gedimd worden, wat flexibiliteit biedt in verschillende verlichtingstoepassingen.

LED lampen zijn ook gunstiger voor het milieu, omdat ze minder elektriciteit verbruiken. Hun kostenefficiëntie en duurzaamheid maken LED lampen daarom een veel betere keuze voor moderne verlichtingsbehoeften.

nl_NL