Hakvoort Kunstlicht

Kennisbank

Specifieke kennis met betrekking tot verlichting.

Normen en certificeringen

Afhankelijk van de geleverde adviezen, producten of diensten biedt Hakvoort kunstlicht je 1-5, 10, 15-20 jaar garantie, omdat we altijd de hoogste beschikbare kwaliteit nastreven.

Je bent altijd verzekerd van een fraai design, betrouwbare producten en de beste materialen. Binnen onze Hak4t groep, waarvan Hakvoort kunstlicht onderdeel uitmaakt, voldoen (indien van toepassing) onze producten en of diensten aan onder andere:
  • EN-14963
  • EN 12464-1
  • EN 12464-2
  • EN 12193
  • bauaufsichtliche zulassung
  • VCA* (2008/5.1)
  • NEN-EN-ISO 14001:2015
  • ISO 9001
  • ENEC

Lichttechnische begrippen

LM79 / LM80 rapport
In een LM79 of LM80 rapport wordt aangegeven dat de LEDverlichting voldoet aan de eisen die de overheid stelt. De gegevens hierin worden gemeten door onafhankelijk geaccrediteerde instellingen. Deze instellingen genereren hierna officiële meetrapportages, die opgenomen worden in het LM79- en LM80-rapport.

Lichtstroom (lm)
Hoeveelheid licht die een lichtbron per seconde in alle richtingen uitstraalt. Eenheid voor lichtstroom is Lumen (lm).

Lichtsterkte (cd)
Lichtsterkte van een lichtbron is de hoeveelheid licht die de bron afgeeft. De lichtsterkte is de in een bepaalde richting (hoek) uitgestraalde lichtstroom. Eenheid voor lichtsterkte is Candela (cd).

Verlichtingsterkte (lx)
De verlichtingssterkte of illuminatie is de totale invallende lichtstroom die op een bepaald oppervlak terecht komt. Eenheid voor verlichtingssterkte is Lux (lx).

Luminantie (cd/m²)
De luminantie is de hoeveelheid licht die per oppervlakte eenheid wordt uitgestraald of weerkaatst. De eenheid voor luminantie word uitgedrukt in candela per vierkante meter (cd/m²).

Licht en straling (nm)
Licht is elektromagnetische straling met het frequentiebereik dat waarneembaar is met het menselijk oog. Straling tussen de 360 en 830 nm. De verschillende golflengten worden door het oog gezien als verschillende kleuren. De eenheid van straling wordt weergegeven in nanometer (nm).

Lichtrendement (lm/W)
Lichtrendement geeft aan welk deel van het opgenomen elektrisch vermogen wordt omgezet in licht. De eenheid voor lichtrendement wordt uitgedrukt in lumen per watt (lm/W).

Kleurtemperatuur (K)
De kleurtemperatuur van een lichtbron voor wit licht is gedefinieerd als de temperatuur van een zwart lichaam waarvan het uitgestraalde licht dezelfde kleurindruk geeft als de werkelijke lichtbron. De eenheid voor kleurtemperatuur wordt uitgedrukt kelvin (K).

Lichtkleur
De lichtkleur wordt zeer goed beschreven door de kleurtemperatuur. Men kan drie groepen onderscheiden: Warmwit: <3000K Helderwit: 3000 – 5000K Daglichtwit: >5000K Lampen met dezelfde lichtkleur kunnen zeer verschillende kleurweergave-eigenschappen hebben. Dit komt doordat de spectrale samenstelling van het licht sterkt verschilt.

Kleurweergaveindex (CRI)
De kleurwaarneming door het menselijk oog is afhankelijk van de kleurweergave-eigenschappen van de lichtbron en wordt uitgedrukt in Ra op basis van de kleurweergave-index. Deze geeft aan in hoeverre de kleuren van een object, zoals waargenomen door het oog, overeenstemmen met die van een referentielichtbron. Een lichtbron met Ra=100 geeft alle kleuren optimaal weer. Hoe lager de Ra-waarde, hoe moeilijker kleurherkenning wordt. De minimale Ra-waarde op kantoor of school moet 80 zijn.

Verblindingsgraad (UGR-waarde)
De UGR-waarde (Unified Glare Rating) is een waarde die de mate van onbehaaglijke verblinding aangeeft. Hoe lager de waarde, hoe minder lichthinder gebruikers vermoedelijk zullen ervaren. Het toepassen van de juiste verlichting verdient veel aandacht omdat dit van grote invloed is op de productiviteit en het functioneren van de mens. Het licht moet helder genoeg zijn om werkzaamheden goed te kunnen uitvoeren, maar mag geen schittering of verblinding veroorzaken. De UGR-waarde van het randlicht LEDpaneel is zeer laag (<16) waardoor het toepasbaar is in zelfs de meest veeleisende omgevingen waar juist zo’n lage UGR-waarde van belang is.

 

 

nl_NL